Η διάγνωση περιλαμβάνει τον καθορισμό της βλάβης και τον διαχωρισμό της οξείας από την χρόνια φάση της νόσου (η αντιμετώπιση είναι εντελώς διαφορετική στην οξεία από την χρόνια φάση).

Ο καθορισμός της βλάβης γίνεται είτε με αυτοφωτογράφηση του πέους σε στύση από τον ασθενή, είτε εκτίμηση στο ιατρείο με πρόκληση φαρμακευτικής στύσης. Η φαρμακευτική στύση προκαλείται με μια ανώδυνη ένεση αγγειοδραστικών ουσιών στο πέος (φάρμακα που προκαλούν χαλάρωση των μυϊκών ινών και αύξηση της αιματικής ροής προς το πέος) με αποτέλεσμα την επίτευξη στύσης. Κατά την πρόκληση φαρμακευτικής στύσης γίνεται και η ειδική εκτίμηση της στυτικής λειτουργίας με το triplex πέους.

Διάγνωση της Νόσου Peyronie

Είναι σημαντικό κατά την φαρμακευτική στύση να καθοριστεί επακριβώς η γωνίωση και να παρακολουθείτε κάθε μεταβολή με μηνιαίες μετρήσεις της γωνίας κάμψης με ειδικό όργανο (ιατρικό μοιρογνωμόνιο – PDAD).

Νόσος Peyronie

Στο δεύτερο στάδιο γίνεται ο προσδιορισμός της φάσης της πάθησης. Η οξεία φάση χαρακτηρίζεται από πόνο κατά την στύση και ψηλαφητή σκληρία σε κάποιο σημείο του πέους (συνήθως στην άνω επιφάνεια).

Πέος με Νόσο Peyronie

Το υπερηχογράφημα του πέους καθορίζει την ύπαρξη πάχυνσης ή πλάκας και το μέγεθος της επασβέστωσής της.

Για να γίνουν κατανοητές οι δύο φάσεις, θα πρέπει να προσεγγίσουμε την παθοφυσιολογία της πάθησης.

  1. Οξεία Φάση

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι γίνεται ένας τραυματισμός κατά την επαφή. Ο ινώδης χιτώνας που περιβάλλει τα σηραγγώδη σώματα κατά τον τραυματισμό παρουσιάζει μερική ρήξη (αν η ρήξη είναι πλήρης θα εκδηλωθεί άμεσα μεγάλο αιμάτωμα και ισχυρός πόνος, χαρακτηριστικά του κατάγματος του πέους που θέλει άμεση επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση).

Γύρω από την μερική ρήξη του ινώδους χιτώνα ξεκινά η κλασσική αντίδραση της φλεγμονής. Σε αυτή την οξεία φάση ο οργανισμός προσπαθεί να αποκαταστήσει την βλάβη με την αντικατάσταση των νεκρών κυττάρων με νέα.

Ιατρικά μπορούμε να βοηθήσουμε με φαρμακευτική αγωγή που αυξάνουν την αιμάτωση και παρεμβάσεις που βοηθούν την αναγέννηση των ιστών ώστε τουλάχιστον η βλάβη να ελαχιστοποιηθεί ή να μην προχωρήσει.

Οι φάσεις της Νόσου Peyronie
  1. Χρόνια Φάση

Αν η βλάβη μείνει χωρίς ιατρική παρέμβαση θα επεκταθεί με τον χρόνο, κατόπιν θα σχηματιστεί ουλή και τελικά θα εναποθετηθούν άλατα στην πλάκα και θα γίνει αυτό που αποκαλούμε επασβεστωμένη πλάκα.

Πλέον η νόσος περνά στη χρόνια φάση που χαρακτηρίζεται από σταθεροποίηση της πλάκας και μη ύπαρξη περαιτέρω μεταβολών.