Η Θεραπεία της Νόσου Peyronie

Στην οξεία φάση η χειρουργική αντιμετώπιση απαγορεύεται, αφού η νόσος είναι σε εξέλιξη και ένα χειρουργείο μπορεί να την επιδεινώσει. Η παρέμβαση είναι φαρμακευτική στην αρχική φάση και συνοδεύεται με τεχνικές που ενισχύουν τον οργανισμό να αναπληρώσει τα κατεστραμμένα κύτταρα και να αυτοθεραπευθεί.

Τα “ειδικά” φάρμακα για τη διάλυση της πλάκας δεν είναι αποτελεσματικά. Οπότε χρησιμοποιούμε αποκλειστικά σκευάσματα που αυξάνουν την αιμάτωση του πέους.  Βοηθούμε έτσι έμμεσα τον οργανισμό να επουλώσει το τραύμα.

Στη χρόνια φάση μπορεί να γίνουν κάποιες προσπάθειες ρήξης της πλάκας με την τεχνική  tunneling (percutaneous needle tunneling). Αυτές οι μικρορήξεις της πλάκας βελτιώνουν την κάμψη, ιδιαίτερα στην οξεία φάση.

Θεραπεία Νόσου Peyronie

Θα πρέπει να τονιστεί ότι σημαντική θέση στη θεραπεία και των δύο φάσεων της πάθησης κατέχουν οι συσκευές έλξης του πέους (traction devices) η εναλλακτικά οι αντλίες κενού (vacuum devices).

Θεραπεία της Νόσου Peyrorie
Συσκευή Έλξης του Πέους

Να σημειωθεί ότι κάμψεις μέχρι 30 μοίρες θεωρούνται λειτουργικές, δηλαδή επιτρέπουν τη σεξουαλική επαφή. Μεγαλύτερες κάμψεις οδηγούνται στο χειρουργείο.

Οι χειρουργικές τεχνικές είναι πολλές και ο εξειδικευμένος χειρουργός πρέπει να τις γνωρίζει, γιατί συνήθως χρησιμοποιούμε συνδυασμό περισσοτέρων της μίας τεχνικής για την αποκατάσταση της βλάβης. Οι τεχνικές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  1. Πλαστικές, κατά τις οποίες η αποκατάσταση γίνεται είτε με ειδικές ραφές, είτε με αφαίρεση μικρού τμήματος του ινώδη χιτώνα συμμετρικά αλλά αντίθετα προς την πλάκα. Το μειονέκτημα των τεχνικών αυτών είναι η μείωση του μήκους του πέους κατά 1-2cm.
Αποκατάσταση με Ειδικές Ραφές
  1. Χρήση μοσχευμάτων ή βιουλικών για αναπλήρωση του χαμένου ιστού. Το πλεονέκτημα των μεθόδων αυτών είναι ότι διατηρείται το μήκος. Ως μειονέκτημα αναφέρεται η πιθανή αρνητική επίπτωση της επέμβασης στη στυτική λειτουργία (μείωση σκληρότητας και διατήρησης της στύσης).
Αποκατάσταση με Χρήση μοσχευμάτων

Γίνεται σαφές ότι η προσωπική φύση του προβλήματος δυσκολεύει τον άντρα με πρόβλημα να αναζητήσει θεραπεία, ενώ η χαώδης διαδικτυακή «ενημέρωση» οδηγεί τους ασθενείς σε μεγάλες καθυστερήσεις στη θεραπεία ή ακόμη και σε αυτοθεραπείες (αγορά φαρμάκων από διαδίκτυο, κυρίως φυτικών) αμφιβόλου προελεύσεως, αποτελεσματικότητας και κυρίως ασφάλειας.